qrcode

Amaia Barredo´k "Gabonetan elikagaiak alferrik ez galtzeko" deia egin du, "erosketak ondo eginez, zer prestatzen den kalkulatuz eta hondakinak galaraziz"

2024-12-28

Amaia Barredo´k "Gabonetan elikagaiak alferrik ez galtzeko" deia egin du, "erosketak ondo eginez, zer prestatzen den kalkulatuz eta hondakinak galaraziz"

  • "Euskadin lider gara gastronomian eta sukaldaritzan, eta hala izan gaitezke elikagaiak alferrik ez galtzeko garaian"
  • Elikadura, Landa Garapen, Nekazaritza eta Arrantza Sailburuak "Euskadiko 0 Km´ko merkatu eta produktuen azoka bikainak" gomendatu ditu
  • www.zerodespilfarro.elika.eus webgunean informazio erabilgarria dago

VG, 2024 12 28

Amaia Barredo Eusko Jaurlaritzako Elikadura, Landa Garapen, Nekazaritza eta Arrantza Sailburuak "Gabonetako egun hauetan elikagaiak alferrik ez galtzeko" deia egin die herritarrei, "erosketak ondo eginez, sukaldatzen dena ondo kalkulatuz eta hondakinak saihestuz".

"Gastronomian eta sukaldean liderrak gara Euskadin, eta liderrak izan gaitezke elikagaiak alferrik ez galtzeko orduan", adierazi du Amaia Barredo´k, eta gomendatu du "Euskadin ditugun 0 kilometroko merkatu eta azoka bikainak bisitatzea, horiek guztiak aprobetxatzen baititugu".

Elikagaiak alferrik galtzea da nazioarteko erakundeen eta Europako gobernuen agendan jasotako erronketako bat, gizartean, ingurumenean eta ekonomian duten eragina dela eta. Gabonetako jardunaldi hauetan, Amaia Barredok Elika Fundazioaren aholkuak gogoratzen ditu eta "soberakinak jateko eguna" edo "soberako platerak familiarekin eta lagunekin trukatzea edo oparitzea" bezalako ideien alde positiboa azaltzen du.

Kopuru handiegia

Oraindik ere, Eusko Jaurlaritzako Elikadura, Landa Garapen, Nekazaritza eta Arrantza Saileko Elika Fundazioaren datuen arabera, 10 kilo janaritik batek zaborretan amaitzen du jai hauetan. Gabonetako gozokiak dira gehien alferrik galtzen diren elikagaiak, eta, ondoren, haragia, arraina eta saltsak. Ogia da garai honetan zaborretan gehien amaitzen den produktuetako bat.

Inkestetan ikus daitekeenez, herritarren % 33k onartzen du gehiago alferrik galtzen duela Gabonetan, gehiegi prestatzen delako. NBEk, Garapen Jasangarriko Helburuen barruan, honako hau proposatu du 2030´erako: "txikizkako salmentaren eta kontsumitzailearen mailei dagokien biztanleko elikagaien alferrik galtzea erdira murriztea eta ekoizpen- eta hornidura-kateetan elikagaien galera murriztea".

Eusko Jaurlaritzak, ELIKA Fundazioaren bitartez, jarduera-plan bat eta elikagaien xehaketaren aurkako plataforma bat jarri zituen abian, erronka bikoitzari erantzuteko: txikizkako salmentan eta kontsumitzaileetan, biztanle bakoitzeko elikagaien alferrik galtzea erdira murriztea, eta elikagaien galera murriztea ekoizpen- eta banaketa-kate osoan, GJHekin lerrokatuta.

www.zerodespilfarro.elika.eus  webgunean informazio erabilgarria dago jarduera-eremu bakoitzean elikagaiak alferrik ez galtzeko. Elikaren aholkuen artean, erosketa-zerrenda idatzi aurretik garrantzitsua da etxeko elikagaien izakinak berrikustea. Horri esker, zer dagoen jakin eta asteko otorduak planifikatu ahal izango dira, edo zerrendan idazteko zer behar den detektatu ahal izango da.

Kontrola

Era berean, despentsako mahaiak, hozkailua eta izozkailua aldizka berrikustea gomendatzen da, zer elikagai dauden jakiteko eta, horrela, iraungitzeko arriskuarekin metatzea saihesteko. Janariak erosi ondoren, etxera eraman behar dira lehenbailehen, eta kontserbazio-baldintzak kontsultatu.

Janaria prestatzean, anoa egokiak kalkulatu behar dira: gehiegi prestatzea da elikagaiak alferrik galtzeko arrazoi ohikoenetako bat. Gehienetan gehiegi sukaldatzen da nahikoa janari ez edukitzeak kezkatzen duelako, edo jateko behar den elikagai kantitate egokiari buruzko zalantzak daudelako, hainbat irizpide kontuan hartuta, hala nola pertsona kopurua, adina, nutrizio-beharrak, etab.

Etxetik kanpo jatean, komeni da anoen tamainaz galdetzea, jango dena bakarrik eskatzea eta eramateko soberakinak ontziratzeko eskatzea.

 

2 iruzkin
  • Argazkia Xaver
    2025-01-04

    Kaloriak gutxi gorabeherako kalkulu bat egin arren, beharrezko mantenugaiekin batera gastatuko dira, eta ez jan. Beraz, tripako memoria-zelulek eskatzen dutenean, tripa gehiago botatzen da, medikamenturen baten ondorioz joera dagoela kontuan hartu gabe. Mikroplastikoez gain, batzuetan irentsi egiten direla esaten da.

  • Argazkia Xaver
    2025-01-04

    Siquiera hacer un cálculo aproximado calorías se gastarán junto con nutrientes necesarios no comer por lo que pidan las células de memoria de la tripa se acaba por echar más tripa sin contar ya se resulte proclive por efecto de algún medicamento, además de los microplásticos se dice se ingieran a veces.

Iruzkinak itxita daude dokumentu honetan
Komunikabideek behera kargatzeko
Ekitaldiko kargudunak