Amaia Barredo, Donostiako XXXVII. Sagardo Eguneko 2024ko lehen sagardo muztioaren dastaketan
- Alde Zaharreko jaia, trikitilariek girotuta eta txorizo pintxoak, bakailao tortilla eta gazta dastatzeko.
- Sagardo dastaketa kopan, sagardoa kontsumitzeko modu desberdinak probatzeko aukera.
- 2025eko Txotxerako “oso kalitate ona” espero da uzta txikiagoa izango dela kantitateari dagokionez, eta hilabete honetan zehar sagardotegiak eta ekoizleak biltzen hasiko dira.
Donostia, 07 09 2024
Eusko Jaurlaritzako Elikadura, Landa Garapen, Nekazaritza eta Arrantza sailburu Amaia Barredok XXXVII. Donostiako Sagardo Eguna, “Topa”, milaka pertsona bildu dituena Konstituzio plazan. Bertan, Gipuzkoako Sagardogileen Elkarteko 39 ekoizleren sagardoak dastatu dituzte, trikitilariek girotutako festa batean. Hantxe bertan, txorizo pintxoak, bakailao tortilla eta gazta dastatu dituzte.
“Maitagarriena Hernaniko Iparragirre sagardotegiko Arantza Eguzkiza, Irungo Olako Iñaki Bengoetxea, Astigarragako Gurutzetako Joxe Angel Goñi eta Altzagako Olagiko Maria Jose Arregi sagardogileei eskainitako omenaldia izan da. Haiek eta haien familiek merezi dute, urtero-urtero sagardo gero eta finagoak eta pertsonalagoak ekoizten ematen duten ilusio, kemen eta denboragatik, Gipuzkoako Lurralde honetako ezaugarriak baitira eta gure herria identifikatzen baitute —nabarmendu du Amaia Barredok—.
Ekitaldian honako hauek ere parte hartu dute: Nekazaritza, Arrantza eta Elikagai Politikako sailburuordea; Raúl Pérez Iratxeta; Eneko Goia alkatea; Olatz Mitxelena; Jakes Agirrezabal, Turismoko sailburuordea; Xabier Arruti, Lurralde Orekako foru diputatua; Azahara Domínguez Urtizbera, Mugikortasun eta Turismoko diputatua; Arantza Ariztimuño, Nekazaritza eta Lurralde Orekako zuzendaria; Iñigo García, Turismoko zuzendaria, alkateak eta Astigarraga, Hernani, Usurbil, Urnieta, Ataun eta Asteasuko udaletako ordezkariak; Gipuzkoako Ostalaritza Elkarteko kideak eta Getariako Txakolina Jatorrizko Deiturako kideak; Euskal Sagardoa Jatorrizko Deiturako eta nekazaritzako elikagaien industriako eta Ostalaritzako ordezkariak.
“2023an uzta edo bilketa 6 milioi kg sagar -4 milioi kg Euskal Sagardoa- izan bazen, oraingo estimazioa —2024rako— 2-3 milioi kg sagar da, hau da, 1,5 edo 2 milioi litro Euskal Sagardoa”, kalkulatu dute ekoizleek.
Gipuzkoako Sagardotegi Elkarteko 36 sagardotegik 2023ko uztako sagardo onenak eskaini dizkiote publikoari. Gaur egun 8.000 botila inguru izan dira, eta horiekin batera txorizo pintxoak, bakailao tortilla eta gazta.
2024rako kalitate optimoa
“2025eko urtarrileko txotx denboraldiarekin izango dugun lehen kontaktu honek biltzen diren sagarren kalitateari eta kantitateari buruz hitz egiten digu, kasu honetan Gipuzkoan eta, dirudienez, kantitatean txikiagoa izan arren, oso ona edo optimoa izango da. Euria eta beroa izan dira “zioen Amaia Barredok.
“Aurreko uzta ——2023koa— oparoa izan zen, eta 6 milioi kilogramo tokiko sagar bildu ziren izendapen horrekin 4 milioi litro egiteko. Horregatik joan den urtarrilean San Sebastian egunean irekitzen zen txotx denboraldia bikaina izan da eta orain datorrenak gauza bera agintzen du “sumatzen zuen gaur goizean Amaia Barredok.
50 sagardotegik egiten dute Euskal Sagardoa Jatorri Deitura duen sagardoa: bik Araban, hiruk Bizkaian eta 45ek Gipuzkoan. Guztira, 250 sagar-ekoiztegi daude, 500 hektarea guztira. Euskal Sagardoa Jatorrizko Izendapenak gala-eguna zuen gaur: sagardotegi bakoitzak bere eta inguruko sagarrekin egindako sagardoak eskaintzen zituen.
Sagardoa Route
Sagardoa Route Euskal Herriko Sagardotegi Elkartearen Agentzia estrategiko eta turistikoa da. Bere ardatz nagusia euskal kultura, lurraldea eta bertako jendea dira. Gure espezialitatea landa-turismoa eta sagardoaren kultura dira, eta hainbat jarduera eskaintzen ditu gure lurralde osoan zehar.
Dastaketez gain, Sagardotegi Elkarteak hainbat proposamen aurkeztu ditu sagardo-ekoizleen jarduera eta milaka urteko kultura ezagutzera emateko: sagarra prentsatzeko artisau-prozesua, zuzenean ikusgai jarri dena, 2024ko uztako lehen muztioaren dastaketa barne.
Donostiako Sagardo Egunean parte hartu duten sagardotegiak 1 izan dira. Aburuza (Aduna), 2. Akarregi (Hernani), 3. Alberro (Hernani), 4. Alorrenea (Astigarraga), 5. Altuna (Urnieta), 6. Altzueta (Hernani), 7. Añota (Azpeitia), 8. Astarbe (Astigarraga), 9an. Astiazaran (Donostia), 10. Barkaiztegi (Donostia), 11. Calonge (Donostia), 12. Etxeberria (Astigarraga), 13. Gartziategi (Astigarraga), 14. Gaztañaga (Andoain) 15. Gurutzeta (Astigarraga), 16. Iparragirre (Hernani), 17. Izeta (Aia), 18. Larrarte (Astigarraga), 19. Lizeaga (Astigarraga), 20. Mizpiradi (Andoain), 21. Oianume (Urnieta), 22an. Oiarbide (Astigarraga), 23. Oiharte (Zerain), 24. Ola (Irun), 25. Ordozelai (Oiartzun), 26. Petritegi (Astigarraga), 27. Rezola (Astigarraga), 28. Rufino (Hernani), 29. Saizar (Usurbil), 30. Sarasola (Asteasu), 31. Satxota (Aia), 32. Tximista (Ordizia), 33. Urbitarte (Ataun), 34. Urdaira (Usurbil), 35. Zabala (Aduna) 36. Zelaia (Hernani).
.