Berriak Ekonomiaren Garapena, Jasangarritasuna eta Ingurumena
qrcode

Bizkaiko Sagardo berriaren denboraldia hasi da

2024-01-23

Bizkaiko sagardo denboraldia Itziar Lazkano aktore eta antzerki zuzendariak inauguratuko du aurten luxuzko enbaxadore gisa. Berak ireki du Txotx denboraldia Bizkaiko lurraldean. Aurkezpen ekitaldia Amorebieta-Etxanoko Uxarte sagardotegian egin da eta bertan parte hartu dute Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuordea, Bittor Oroz; Bizkaiko Ingurune Naturala eta Nekazaritza Sustatzeko foru diputatua, Arantza Atutxa; Zornotzako alkatea, Ainhoa Salterain; Bizkaiko Sagardo Ekoizle eta Egileen Elkarteko presidente Jose Antonio Zamalloa; eta ekoizleak, hornitzaileak eta sektore horrekin zerikusia duten pertsonek.

Bizkaiko sagardoa kontsumitzeko prest dago, lurraldeko sagardo denboraldiaren hasieran egiaztatu ahal izan den bezala. 2023ko uztaren ondorioz, 100.000 litro sagardo natural egin dira Bizkaian. Uzta oparoa eta oso berezia izan da, urriko tenperaturak espero baino ekoizpen txikiagoa eragin baitu, aurreko urteekin alderatuta heltze aurreratuarekin. "Kupelak gure sagardoaz beteta daude, ezaugarri oso markatu eta biziekin", nabarmendu du Jose Antonio Zamalloa Bizkaiko sagardogileen presidenteak.

Bizkaiko Sagardogileen Elkartetik bertako sagarrarekin egindako produktu batekin konprometituta jarraitzen dute eta bezeroei ezaugarri bereziak dituen sagardoa eskaintzeko lanean jarraitzen dute.

Bizkaiko sagardo denboraldia inauguratuta dago jada, eta enbaxadore batek egiten du, agertokietan eta agertokietatik kanpo ibilbide luzea duena. Itziar Lazkano aktore eta antzerki zuzendaria sagardoaren enbaxadore berria da. Lazkanok eramango du Bizkaiko sagardoaren izena euskal mugetatik kanpo.

Jose Antonio Zamalloak berak eman dio Itziar Lazkanori Sagardo Laguna, eta, horrela, Bizkaiko sagardoaren enbaxadore bihurtu da aurtengo denboraldian.

Destakatzekoa da urte osoan zehar kalitatezko produktua eskaintzeko lanean ari diren sagardo naturalaren sei ekoizle eta egileen ahalegina eta ilusioa.

Sagardoaren ezaugarriak

Sagardoa kupeletara aurten 100.000 litrora iritsi da. Oro har, aurten sagardo arinagoak dira iazkoak baino, alkohol graduazio txikiagoarekin, duela bi urteko uztaren oso antzekoa. Aurtengoak gorputz eta graduazio handiagoko sagardoak dira, eta oso ezaugarri aromatiko interesgarriak dituzte.

Bilketa kanpainaren hasieran, sagarrek azukre eta estraktu maila bajuak zituzten. Hori dela eta, fruta beranduago biltzea erabaki zen (urriaren hasieratik aurrera), horrela, sagarraren kalitate hobea bermatzeko. Kanpaina honetan gorputz ertaineko sagardoak dastatuko ditugu, mikatz arinak, % 6 inguruko graduazioarekin eta oso usaintsuak.

Bestalde, berrikuntzari dagokionez, Juan Zuriarrain enologoak nabarmendu du hainbat sagardo apardunen eta izotz-sagardoaren elaborazioan egiten ari diren aurrerapenean. Bizkaiko Foru Aldundiak Zallan duen upeltegi esperimentalaren instalazioetan eta Amorebieta-Etxanoko Uxarte upategian egiten dira. Txotx egin dutenek sagardo berri horietako batzuk dastatzeko aukera izan dute.

Euskal Sagardoa

Marka bakarra du, ezberdina, lurraldeko egileen lanaren emaitza dena, baina aurrera egiten ari da eta Euskal Sagardoa Jatorrizko Deituraren garapenean laguntzen ari da aspaldidanik. Euskal Sagardoan 50 sagardotegi daude, hiru Bizkaikoak, 45 Gipuzkoakoak eta bi Arabakoak. Sagardoa ekoizteko 500 hektarea inguru sagarrondo erabiltzen dira, eta 250 ekoizle ari dira bertako sagardoa ekoizten.
Bizkaian 80 hektarea sagardo sagarrondo inguru daude, Euskal Sagardoa Jatorrizko Deituraren parte diren BIALKA Bizkaiko Frutazainen Elkarteari atxikitako 40 bat ustiategita banatuta. .

Gaur egun, 106 sagar mota onartzen dira Euskal Sagardoaren barruan, eta horrek produktua modu oso desberdinetan eta publikoarentzat egiteko aukera ematen du. Eskaintza anitz honek aukera ematen dio kontsumitzaileari, eta, zalantzarik gabe, uzta horretaz gozatu ahal izango du sagardotegietara hurbilduz. Sagardoa egiteko erabiltzen den sagar motaren, sagastiaren eta sagardotegiaren arabera, produktuaren berezitasunak desberdinak izan daitezke.

Sagardotegi denboraldia berezia da, ez bakarrik kontsumitzaileentzat, baita sagardogileentzat ere, jendeari sagardo berria azaltzeko balio duelako. Upategia, sagardogileen lana eta, oro har, sagardoa ezagutarazteko aukera paregabea da.

Urtebete igaro da denboraldia egoera ezegonkorrean hasi genuenetik. Ordutik, sektoreak hainbat arau eta egoerari egin die aurre, eta espazio seguru, erakargarri eta erosoak sortzen ahalegindu da. Sagardotegi denboraldiaren adierazle nagusia Sagardo Berriaren dastaketa da, botilan ere jan daitekeena.

Bizkaiko sagardogileen presidenteak uste du ezinbestekoa dela sagastietan, sagardotegietan eta sagardotegietan errentagarritasuna bilatzea, eta funtsezkotzat jotzen du kontsumitzailearen babesa eta haren konfiantza produktu horren aldeko apustua egiten jarraitzeko.

2 iruzkin
  • Argazkia SN Robot
    @BittorOroz
    2024-01-23

    Comentario de Twitter:
    🍎 Hoy ha comenzado la temporada de #Txotx en Bizkaia con la actriz y directora Itziar Lazkano como embajadora de la sidra vizcaína.

    De la cosecha del 2023 se han elaborado 100.000 litros de sidra natural todos ellos bajo la DO @EuskalSagardoa

    🔗 https://t.co/YAjviZwT6d https://t.co/UkSg3Q1p4x

  • Argazkia SN Robot
    @BittorOroz
    2024-01-23

    Comentario de Twitter:
    🍎 Gaur hasi da #Txotx denboraldia Bizkaian, Itziar Lazkano aktore eta zuzendaria sagardoaren enbaxadore gisa.

    2023ko uztatik 100.000 litro sagardo ekoiztu egin dira, guztiak @EuskalSagardoa Jatorri Izendapenaren barruan.

    🔗 https://t.co/2PPDDtloyd https://t.co/eOEmsbXGiv

Iruzkinak itxita daude dokumentu honetan
Komunikabideek behera kargatzeko
Ekitaldiko kargudunak
(XII legealdia 2020 - 2024)